Tarihi Yerler,Tatil & Seyahat

Tarihi Yerler,Tatil & Seyahat

13 Temmuz 2014 Pazar

SELİMİYE CAMİİ



SELİMİYE CAMİİ

Edirne’nin merkezinde yer alır. 1569-1575 arasında Osmanlı Padişahı II. Selim’in (1566 -1574) buyruğuyla Mimar Sinan tarafından (1490-1588) yapıldı. Mimar Sinan’ın ustalık döneminin eseridir. Caminin kapladığı alan 1.575 m2, işgal ettiği tüm alan 2.475 m2′dir.

Görkemli kubbesi 31.28 m çapındadır ve sekiz fil ayağı üstüne oturur. Etrafında 32 küçük pencerenin sıralandığı kubbenin yerden yüksekliği 43.28 m’dir. Kubbenin iç kesimi kalemişi süslerle bezelidir. Büyük kubbeyi dört yanında ve biri de kıble yönünde olmak üzere beş yarım kubbe destekler. Yapının dört duvarında üst üste altı sıra halinde pencereler bulunduğundan iç mekân çok aydınlıktır.






Ön bahçeye süslemeli bir kapıdan girilir. Bahçenin etrafını 16 sütuna oturan 18 kubbeli revaklar çevirir. Ortasında mermerden yapılmış ince işlemeli bir şadırvan yer alır. Son cemaat yeri 6 kaim ve yuvarlak sütun üzerine oturan 5 kubbeden oluşur. Alanda bulunan percelerin üstleri çinilerden yapılmış ayetlerle süslüdür.

Mermer işlemeli giriş kapısının üstündeki kubbe yivli, ötekileri düzdür. Mihrap ve mimberi mermerden yapılmıştır ve işçilik açısından birer başeserdir. Mihrabın bulunduğu duvar, mahfil ve alt kat pencerelerinin alınlıkları renkli çinilerle bezelidir. Yapının eşsiz güzellikteki çinileri, 16. yüzyıl çiniciliğinin en güzel örneklerini oluştururlar. Sır altı tekniğindeki bu çiniler İznik’te yapılmıştır.

Caminin dört minaresi vardır. 70.89 m yüksekliğinde, 3.80 m çapındadırlar. Yapının köşelerinde yer alan iki minarede birbirini görmeden şerefelere giden üç ayrı merdiven vardır. Giriş kapısının iki yanında bulunan minareler ise tek merdivenlidir.

Selimiye Camisi, eşsiz mimarlık özelliklerinin yanı sıra taş, mermer, çini, ahşap ve sedef gibi süsleme sanatının ince işçiliğiyle de öne çıkan bir yapıdır. Selimiye Camisi’nin kalın taş duvarlarla çevrili olan dış avlusunda külliye oluşturan yapılar bulunur. Girişin sağında Darüssıbyan, doğu yönünde Darüttedris ve Darülkurra bunların başlıcalarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder