Tarihi Yerler,Tatil & Seyahat

Tarihi Yerler,Tatil & Seyahat

22 Temmuz 2014 Salı

Burj Al Arap Hakkında Bilgi ve Yapım Aşaması


Burj Al Arab yani "Arapların Kulesi" anlamına gelen bu mühendislik harikası bina Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'nde lüks bir oteldir. Dünya genelinde "Yelken Hotel" olarak da bilinir.. Bu yapı hakkında bilgi ve yapım aşamasını bu yazımızda bulabilirsiniz.




  Burj Al Arap Hakkında Bilgi

Burç El Arap (Arapça: برج العرب "Arapların Kulesi") Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'nde lüks bir oteldir. İsmi Yelken Otel olarak da geçmektedir.

Yapımına 1994 yılında Basra Körfezi yakınlarında başlanan otel 1 Aralık 1999 yılında kapılarını müşterilerine açmıştır. Otel deniz kıyısında önceden büyük kaya bloklarının denize indirilmesiyle oluşturulan bir adacık üzerine kurulmuştur. Otel dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli olmakla ün yapmıştır. Ve otele konaklama haricinde günübirlik kültür gezileri de düzenlenmektedir. Burj Al Arab, Arap Kulesi anlamına gelse de, mimari açıdan denizde yüzen bir yelkeni andırdıgı için Yelken Otel de denilmektedir.

Otelin dış yüzeyi hem mevcut ağırlığı azaltmak hem de sıcak havanın sirkülasyonunu sağlamak amacıyla büyük bez kumaşlardan yapılmıştır. Bu yönüyle de geceleri projektörlerle aydınlatılan dış yüzeyde değişik renk figürleri oluşmaktadır.





Burj Al Arap Yapım Aşaması (1994 - 1999)

321 m yüksekliğinde, 70 katlı, 9000 ton çeliğin kullanıldığı ve 111,500 m2 toplam alana sahip olan bina, 650.000.000 $'a malolmuştur.

Yapımına 1994 yılında Basra Körfezi yakınlarında başlanan otel 1 Aralık 1999 yılında kapılarını müşterilerine açmıştır. 



Otel deniz kıyısında önceden büyük kaya bloklarının denize indirilmesiyle oluşturulan bir adacık üzerine kurulmuştur.

Otel inşasında çalışan işcilerin %43 'ü aile yaşantısını bir üst düzeye taşımıştır. Binanın birçok yerinde altın kullanılmıştır. Kral dairelerinin tavan ve duvar süslemeleri de dahil olmak üzere kapı kolları da altındır. 





Ayrıca tüm odalardaki armatür takımları, musluklar, duş takımları, havluluklar tamamen altın kaplama.Otel dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli olmakla ün yapmıştır. Burj Al Arab, Arab Kulesi anlamına gelse de, mimari açıdan denizde yüzen bir yelkeni andırdıgı için Yelken Otel de denilmektedir. 

Burj al-Arab yapay bir adanın üzerine inşa edilmiş dünyadaki tek yapıdır. 180 metre yüksekliğindeki avlusuyla da dünya’daki oteller arasında en yüksek avluya sahiptir. 8000 m2lik alana uyguladıkları altın kaplamalarıyla ve dünya’nın en değerli mermerlerinin kullanılmasıyla bu otel, şu anda dünya üzerindeki en lüks otellerden biri kabul ediliyor. 




İnşaatı "Tom Wright of Atkins" şirketi tarafından yapılan projenin baş mühendisi Kanadalı Rick Gregory'dir. Dubai'yi adeta yeniden inşa eden Şeyh El Maktum, o güne tasarlanmamış farklı bir yapıda proje istiyordu. Öyle bir tasarım yapılmalıydı ki, Dubai ile özdeşleşmeliydi. 

Özgürlük Anıtı New York için ne ise, Eyfel Kulesi Paris için ne ise inşa edilecek bu yapıda Dubai için o olmalıydı. Mimar Tom Wright aylar süren tasarım çalışmalarından sonra Yelken dizaynında karar kıldı.. Ama bir sorun daha vardı. Şeyh El Maktum Hotel'i denizin üzerinde istiyordu. Ve Dubai'de bu denli yüksek bir yapıyı inşa edebilecek bir ada bulunmamaktaydı.. Bu yüzden ilk önce adayı inşa etmeleri gerekiyordu.. İş yine Rick Gregory'ye düşmüştü.. 

Dubai'nin çeşitli bölgelerinden getirilen en sert kayalar denize indirildi ve üzerine beton eklenerek yapay adacığın zemini oluşturuldu. Yapılan bu ada üzerinde yükselmeye başlanan bina 5 yıl gibi bir süre içerisinde tamamlandı.

Yapının denizden bakılan kısmında, büyük bir Hristiyan haçı gibi görünmesinden dolayı önemli bir tartışma yaşandı. Gökyüzü restaurantının projeden çıkarılması gündeme geldi. Ama Şeyh El Maktum bunu istemedi ve bina aynı projedeki hali ile bitirildi. 

Aralık 1999'da görkemli bir açılış ile Hotel kapılarını müşterilerine açtı. 


Otelin dış yüzeyi hem mevcut ağırlığı azaltmak hem de sıcak havanın sirkülasyonunu sağlamak amacıyla büyük bez kumaşlardan yapılmıştır. Bu yönüyle de geceleri projektörlerle aydınlatılan dış yüzeyde değişik renk figürleri oluşmaktadır. 



RESTAURANT 
Kısa bir tünelden geçildikten sonra akvaryumun içine bakan geniş cam duvarlı Oyster Shell'de deniz mahsüllerinin tadına bakılabilir. Juna Lounge hafif atıştırmalıklar, viski tadımları ve puro çeşitleriyle hizmet vermektedir. Müşteriler Hotel'in yemeklerinin tadına bakarken aynı zamanda da birbirinden farklı deniz canlılarını izleyebilmekteler. 

Burj Al Arab'ın en tepesinde yer alan tenis kortu, aynı zamanda dünyanın en yüksek tenis kortu ünvanını da elinde bulunduruyor.

Hotel yönetimi, talepte bulunan özel müşterilerini havaalanından helikopter ile alıyor. Hotel'de en düşük oda ücreti 1400 $ civarındayken, verilecek olan hizmete göre en yüksek 24.000 $'a kadar çıkabilmekte. Konuklar pek çok ihtiyacı karşılayan uşak hizmetinden günün 24 saati yararlanabilirler. Ayrıca tesis tüm konuklarına özel bir alışveriş asistanı temin etmektedir. 

Hotel'de sıkılan müşteriler istedikleri takdirde Rolls Roys marka araçlarla Dubai'yi gezebilmekteler. 

Sadece oteli gezmek için giris ücreti (400-AED) yani (110-$)  :)

Şeyh Mohammed bin Rashid Al Maktum aynı zamanda Dubai'deki Dünya'nın en yüksek binası olan Burj Khalifa'nın da sahibi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder