SULTANAHMET CAMİİ |
Osmanlı Devleti’nin ve İstanbul’un en eski camilerinden ve tarihi anlamda büyük bir derecede önem taşıyan camilerinden birisi kuşkusuz ki Sultan Ahmet Camii’dir. Osmanlı padişahı 1.Ahmet tarafından yaptırılan caminin içi, mükemmel derecede çinilerle kaplatılmıştır.
Beyaz, mavi ve yeşil renkli İznik çinileriyle yarım kubbeleri ve büyük kubbeleri kaplanmıştır. Avrupalı devletler bu camiyi “Mavi Camii” olarak adlandırır. Ayasofya’nın 1934 yılında kiliseye dönüştürülmesi, Sultan Ahmet caminin değerinin artmasına ve ana camii konumuna gelmesine olanak sağlamıştır.
YouTube Video
İstanbul’da bulunan en büyük komplekslerden birisi Sultan Ahmet Camii’dir. Külliyesiyle birlikte büyük bir alana hitap etmektedir. Külliye medreselerden, dükkanlardan, hamamlardan, çeşmelerden, sebillerden, türbelerden, sıbyan mekteplerinden ve kiralık odalardan oluşmaktadır.
Bu kadar özelliğe sahip olan Sultan Ahmet Camii’nin bazı kısımları günümüze kadar korunamamış ve yıkılmıştır. Caminin en büyük özelliği, 20 binden fazla çiniden oluşmasıdır. Caminin kubbesi yaklaşık olarak 43 metre yüksekliğe sahiptir. Ayrıca 23,5 metre bir çapı vardır.
Caminin gündüz aydınlatılması için 200’den fazla renkli camla donatılmıştır. Ülkemizde bulunan camiler içerisinde minare sayısının en çok olduğu ve tek olan 6 adet minareye sahip tek camisidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder