KAPADOKYA |
Doğanın toprağı bir sanat eseri gibi işlediği, büyüleyici bir dünya.. Tarihin ve doğanın binlerce yıl uyum içerisinde ve iç içe var olduğu; tarihin, toprak dokusunun her metrekaresinde kendini hissettirdiği çok özel bir yer.Adı, eski Pers dilinde 'Güzel Atlar Ülkesi' anlamına gelen "Katpatuka" sözcüğünden kaynaklanmış.Burada sonsuzluğa uzanan gökyüzününün altında, doğanın akıl almaz sanatına şaşıracak; tarihin gizemli derinliklerinde büyüleneceksiniz.
Doğa harikası peri bacalarının öyküsü milyonlarca yıl öncesine dayanıyor. Jeolojik devirlerde aktif birer volkan olan Erciyes ve Hasandağı'ndaki patlamalar sonunda, lavlar geniş platoya yayılarak toprağın, göllerin ve akarsuların üzerinde farklı kalınlık ve sertliklerde tüf tabakası oluşturmuş.
YouTube Video
Ana volkanlardan püsküren maddelerle şekillenen plato, şiddeti daha az olan küçük volkanların püskürmesiyle sürekli değişime uğramış. Milyonlarca yıl başta Kızılırmak olmak üzere birçok akarsuyun, gölün, vadi yamaçlarından inen sel sularının ve sert rüzgarların, tüf tabakasını aşındırmasıyla peri bacaları ve vadiler oluşmuş, Kapadokya bölgesi bugünkü halini almış.
Kapadokya'da erozyonun oluşturduğu peri bacaları şapkalı, konili, sütunlu ya da mantar biçimli, sivri kayalardır. Peri bacaları en yoğun şekilde Ürgüp-Uçhisar-Avanos üçgeni arasında kalan vadilerde, Ürgüp-Şahinefendi arasındaki bölgede, Nevşehir Çat kasabası çevresinde, Kayseri Soğanlı vadisinde ve Aksaray Selime köyü civarında bulunmaktadır.
Hititler, Kimmerler, Frigyalılar, Romalılar, Bizanslılar gibi sayısız uygarlığın yerleşim noktası olan peri bacalarının süslediği bu eşsiz coğrafyada, kayaların içine oyulmuş yeraltı şehirleri ve 1100 metre yükseklikte kurulmuş 365 kaya kilisesi bulunmaktadır.
Bölgenin en ilginç kültürel zenginliklerinden yeraltı yerleşimleri çeşitli büyüklüklerde ve yaklaşık 150-200 adettir. Büyük bir kısmı yumuşak tüfün insan eliyle aşağıya doğru derinlemesine oyulmasıyla inşa edilmişlerdir. Kapadokya bölgesi geçmişte sık sık çeşitli saldırılara maruz kaldığından, bu şehirler daha çok tehlike anında halkın sığınabilmesi ve güvenlik sağlamak amacıyla yapılmıştır. Yeraltı şehirleri aynı zamanda yörenin eski yerleşim yerlerinde bulunan her eve gizli geçitlerle bağlantılıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder